Snorker du om natten?

snorkeskinne

20% af danskerne snorker om natten, så hvis du er én af dem, er der altså intet unormalt i det. Det er de færreste, der er generet af deres egen snorken – men ofte er partneren til den snorkende udfordret på sin nattesøvn. 

Mange partnere til snorkere starter med en lang periode med dårlig søvn og ender til sidst på et særskilt soveværelse – og dét er både synd og kan være udfordrende for forholdet. 

Heldigvis er der hjælp at hente! En snorkeskinne kan nemlig let og billigt afhjælpe problemet og sikre alle en god nattesøvn i samme seng. 

Hvorfor snorker man?

At snorke er ret normalt. Det skyldes, at muskulaturen i svælget bliver slapt, når du sover – især når du sover på ryggen. Der bliver dermed mindre plads i svælget, hvorfor ind- og udånding skaber en vibration på den trange plads, som frembringer snorkelyden. 

Følgende 3 ting forværrer slapheden i muskulaturen og forsnævrer dermed svælget yderligere:

  1. Overvægt
  2. Alkohol
  3. Sovemedicin 

Dermed er risikoen for at snorke større i disse tilfælde. 

Snot ved forkølelse forsnævrer svælget, hvilket er årsagen til, at folk, der ikke snorker normalt, snorker, når de bliver forkølede. Denne type snorken går over igen med forkølelsen.

Hvad er en snorkeskinne?

En snorkeskinne er en bideskinne i et medicinsk godkendt plastmateriale, som er designet til at åbne svælget op. Snorkeskinnen er blød og behagelig at have på – omend du måske lige skal vænne dig til at sove med noget i munden. 

Netop fordi snorken skyldes, at svælget falder sammen og frembringer vibrerende lyde, vil en snorkeskinne, der åbner svælget op, afhjælpe den irriterende snorken – og skabe en bedre søvn for alle parter. 

Har du søvnapnø? 

Én ting er at snorke – noget helt andet er at have søvnapnø. Også selvom risikoen for at udvikle søvnapnø er større, hvis du i første omgang snorker. 

Søvnapnø er søvn, der er afbrudt af pauser i vejrtrækningen. Pauserne kan vare mellem 10 og 60 sekunder og forekomme helt op til 400 gange på en nat. 

For mange har det fatale konsekvenser at lide af søvnapnø- som at falde i søvn bag rattet i bilen, have problemer med at huske og koncentrere sig, være træt og irritabel og i det hele taget bare have en ringere livskvalitet. 

Har du mistanke om søvnapnø, bør du konsultere din læge. I mellemtiden kan du prøve en snorkeskinne. Når svælget bliver åbnet op, bliver luftvejene det nemlig også. Derfor kan en snorkeskinne have en positiv effekt på søvnapnø.